Recent is in de schuilhut tussen hole 3 en 7 een AED inclusief beschermkast opgehangen. Deze is geschonken door de Club van 100. De baan is uiteraard al geruime tijd in het bezit van een AED welke in het clubhuis ligt. De tijd voordat deze in de baan kan worden gebruikt kan echter te lang zijn om iemands leven te redden.
In een gesprek met Carolien Feld kwam dit ter sprake. Binnen de sponsorcommissie hebben we besloten hier actie op te ondernemen. Uiteraard hopen we de AED nooit te hoeven gebruiken, maar als het nodig is, dan wordt de reactietijd in de baan sterk verkort, dan wanneer deze vanuit het clubhuis moet worden gebracht. En elke seconde telt!
Tegenwoordig zijn er veel mensen die bijvoorbeeld op hun een reanimatiecursus en AED training hebben gevolgd. Zij weten hoe te handelen.
In het Rode Kruis instructiefilmpje van onderstaande link zie je hoe een reanimatie met AED in zijn werk gaat.
Namens alle leden van de Club van 100
Karel Visser
Hieronder nog aanvullende informatie over de AED van de Hartstichting
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Wanneer is een AED nodig?
Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen.
Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is
- Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat.
- Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt.
Hoe werkt een AED?
Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.
Wist je dat je altijd kunt helpen?
Je kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat je weet waar een AED hangt.
- Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
- Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie van een AED buurt en haalt die eerst op.
- Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in jou buurt in actie. Zo help jij mee om levens te redden!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.