Ik speel nu een aantal jaren golf. Eén ding is mij wel duidelijk. Wanneer je golft heb je weinig verstand en als er al iets is gebruiken wij het eigenlijk zelden. Zo denken wij dat wij een volgende ronde beter moeten spelen dan de ronde daarvoor. Geen enkel bewijs is voorhanden dat dit zo is of zou kunnen. Nu zult u tegenwerpen dat je van die vorige ronden geleerd zou moeten hebben. In de praktijk blijkt dit niet het geval te zijn. Wij leren niet van onze fouten, hooguit leren wij ermee te leven. Nu zijn er uitzonderingen op deze regel, veelal bij toeval. Diegenen die denken “het zal mij een rotzorg zijn” spelen zonder twijfel daarna een goede ronde. Vervolgens pakken zijn hun vroegere denken weer op, met als resultaat dat het hun weer een rotzorg is.

De ogenschijnlijke slimmeriken hebben daar iets op gevonden. “het materiaal”. Vol zelfvertrouwen zie ik ze, met nieuwe blinkende wapens het strijdtoneel betreden. Vaak vooraf beproeft, op maat gemaakt, de juiste lie, shaft en grip. Dit opperste gevoel van controle neemt zich van de speler meester. Het gaat!!, op 1. Een flinke slice op 2 laat een welluidende plons horen, kan ook de swing geweest zijn. Zo ploetert men nog zeven holes verder om te concluderen dat het materiaal super is maar het vandaag hun dag niet is. Zelden is het iemand gelukt om met nieuwe stokken beter te scoren dan met de oude. Uitzondering hierop is de ballenvanger voor waterballen, ik moet zeggen dat deze de laatste jaren sterk zijn verbeterd. Nog een kans, het zijn “de ballen”. Ik hoor het echt heel duidelijk in ons clubhuis. Met Callaway, Pinnacle of de Titleist, heb ik meer gevoel. Nee, harde ballen geven mij te weinig respons, wel afstand maar geen controle bij het korte werk.

Ik moet toegeven dat ik het liefst met witte ballen speel. Waarom weet ik niet precies. Het merk met één, twee of zelfs drielagen om de kern is mij om het even. De prijs wel, wat een ongenoegen moet het zijn om een bal van 3 Euro te water te zien gaan terwijl het gevoel bij deze ballen zo uitmuntend was. Daarnaast kun je aan een goedkope bal te water altijd nog de schuld geven aan de bal, zo blijf jezelf toch enigszins buiten schot. Een goede set met slechte ballen is even erg dan goede ballen met een slechte set. De kunst is dan ook om de juiste set met de juiste ballen te vinden. Daar heb je echter weer verstand voor nodig. Dat hebben wij niet, we spelen volledig  over ons ruggenmerg en in het gunstigste geval een klein propje hersenen wat daar bovenin zou moeten hangen.

O, bijna zou ik het vergeten, “de baan”. Kort gemaaid of iets te lang, schrale tee boxen. Te nat, te droog, geprikt of gezand. Snelle of juist trage greens die ook nog eens, al dan niet, iets doen wat wij bedacht hebben. Nee ik heb het wel gezien, het kan nauwelijks aan ons liggen. Wij hebben net genoeg verstand om al deze factoren af te zetten tegen onze meestal matige resultaten.

Triest is soms wel wanneer mensen zeggen”ik ben wel goed maar niet constant”, “de pin staat moeilijk”, “de wind is een lastige factor”, en ga zo maar door.

Het blijft toch moeilijk om je verstand te gebruiken of juist niet! Verstand en golfen gaan niet goed samen, het blijft toch een kwestie van gevoel en vooral veel geluk. Soms zit dat zelfs tegen.

Backspin