Vandaag won ik met mijn tweary op hole 5 (tevens birdie) een fles Egmondse Weizen en dat kon natuurlijk geen toeval zijn. Afgelopen dinsdag kwam ik op mijn fietsronde door Egmond-Binnen en dat gaf mij natuurlijk mooi de gelegenheid om eens te bekijken waar Cees zijn gewijde biertjes vandaan haalt. Eerst maar eens rustig uitzakken op het stilteterras waar ik uitermate vriendelijk bediend werd door een dame in habijt. Eerlijk gezegd had ik wel willen weten of zij een echte non was of dat zij een vrijwilliger was in de juiste kleding, maar wat dat betreft ben ik te verlegen. Zittend op het terras keek ik eens om te heen en zag een mooie spreuk op de muur staan. “wat water is voor de vis, is stilte voor de monnik“. Het ging nog wel een stuk verder, maar dat heb ik niet meer onthouden. Het was voor mij wel een soort openbaring en begrijp ook wel dat je in een rustige omgeving beter kan nadenken over het leven. Wat dat betreft heeft het wel raakvlakken met golf, ook daar kom je in een rustige flight tot betere prestaties. Afijn, na mijn cheesecake met bijbehorend kopje thee (cappuccino hadden ze niet) maar eens op zoek gegaan naar de brouwerij. Ik hoorde wat koeien loeien en hoewel dat niets met bierbrouwen te maken heeft, ben ik eerst daar even heen gelopen. Mooie beesten waarvan de melk gebruikt wordt voor de kazen die ze daar maken. Daarna kwam ik op mijn verdere speurtocht in de kaarsenmakerij terecht. Een monnik zag dat ik nogal geïnteresseerd was ik de fabricage van de kaarsen en vroeg mij of ik niet leerling kaarsenmaker wilde worden. Toevallig heb ik net een sollicitatie lopen bij de bibliotheek in Hoorn en moest hem teleurstellen, maar ik kon hem wel vertellen dat ik misschien wel iemand wist. En, toeval bestaat niet, vandaag liep ik met Peter B. in een flight. Ik heb Peter verteld over de mooie dingen van het kaarsen maken, maar voorlopig wil hij er nog niet aan. “Ik heb al jaren van alles gemoeten, en nu ga ik eerst een tijd helemaal niets doen“. Jammer natuurlijk, ik zie Peter daar wel lopen in een habijt maar kan ook wel begrijpen dat het nu nog te vroeg voor hem is. Misschien dat een van de andere heren van de donderdagmiddag wel geïnteresseerd is (de meesten hebben toch wel wat tijd over). Afijn de brouwerij heb ik daar niet kunnen vinden en navraag leerde mij dat ze het ook niet zelf brouwen maar dat laten doen door een ander. Ik heb nu dan ook wel mij twijfels over het gebruik van gewijd water voor het maken van het bier.
Een heel verhaal over mijn belevenissen maar jullie willen natuurlijk weten wie er vandaag met de prijzen naar huis gingen. Voordat ik dat verklap moet ik Bert B. feliciteren met zijn birdie op hole 2. Het was natuurlijk slimmer geweest om die net als ik op hole 5 te slaan want dat levert een fles bier op, maar toch een puike prestatie. Het andere biertje van de monniken van Egmond werd trouwens gewonnen door Wim H. (hij lag het dichtst bij het touwtje op hole 3).
Tijdens de wedstrijd leek het er op dat flightgenoot Kees van K. er wel eens met de eerste prijs vandoor kon gaan. Kees speelde de sterren van de hemel en stond na 6 holes al op 17 stableford punten. Jammer genoeg kakte Kees de laatste holes een beetje in en moest hij genoegen nemen met 20 stableford punten, genoeg voor de derde plaats. Daarmee had hij twee punten minder dan Johan V. en maar liefst 4 punten minder dan winnaar Walter S. Een pracht overwinning voor Walter die hem waarschijnlijk ook wel een flinke verbetering van zijn handicap oplevert.

Guus