Vandaag was het al weer tijd voor de door Loos Betongroep gesponsorde maandbeker. De wedstrijdleiding had mij deze keer gekoppeld aan Brendan K. en Ria B. (dat kan beroerder). Vooral Brendan begon vreselijk goed aan de wedstrijd, op hole 1 en 2 scoorde hij een par en op hole 3 een bogey na een dramatische afslag (zijn nieuwe driver wilde vandaag niet echt meewerken). Daarna kwam bij Brendan de klad er een beetje in, vooral korte putjes werden gemist. Om het korte spel te oefenen is hij nu van plan thuis op zijn gazon wat holes te plaatsen. Hij liet een foto van zijn gazon zien en het zag er vreselijk strak uit. Na een dag hard werken doet Brendan dan ook niets liever dan ter ontspanning even zijn gazon maaien. Hij vertelde mij dat hij minimaal twee keer per week het gras maait, hoe vaker je het maait, des te gezonder wordt het gazon immers, wist hij mij te vertellen. Volgens Brendan stimuleert het maaien je gazon om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken, het onderdrukt ontsierende breedbladige grassen en voorkomt dat onkruid gaat bloeien en zich in het gazon uitzaait. Verder vertelde hij mij dat hij elke keer in een andere richting maait en met een ander patroon, zodat de grassprieten niet altijd in dezelfde richting worden geduwd. Tenslotte liet Brendan mij vol trots een foto van zijn grasmaaier zien. Omdat het voor het gras het beste is om het steeds tot 1/3 van de hoogte af te maaien beschikt zijn grasmaaier over maar liefst zeven verschillende maaihoogtes. Als klap op de vuurpijl bezit zijn grasmaaier ook een mulchfunctie. Daarmee hoef je geen gemaaid gras op te ruimen omdat de grasmaaier dit afgemaaide gras versnipperd en deze daarna gelijkmatig verdeeld over het gazon. De snippers verteren bovendien als voedsel voor de grasplanten. Daardoor hoef je het gazon ook minder te bemesten.
Ik neem aan dat een paar putsessies in zijn tuin zijn korte spel aanzienlijk zal verbeteren. Om zijn driver onder controle te krijgen kan hij binnenkort terecht bij zijn boezemvriend Maurice J. We hebben Maurice al een tijdje niet meer op de baan gezien maar hij schijnt dan ook vreselijk last van zijn rug te hebben. Bij zijn nieuwe huis laat hij in de schuur een flightscope aanleggen zodat hij in alle rust aan een andere, minder belastende, swing kan werken. Hopelijk werpt dat snel zijn vruchten af en zien we hem binnenkort weer eens op de baan.
Hein Dekker heeft volgens mij geen putting green in de achtertuin of flightscope in zijn schuur en die heeft hij eerlijk gezegd ook helemaal niet nodig. Hein pakt zijn puntjes wel en met een score van 36 stableford punten was dat zelfs genoeg voor de eerste plaats. Daarmee had hij twee punten meer dat Joost V. (tweede plaats) en drie meer dan Walter S. (derde plaats). Voor Walter de tweede prijs deze week nadat hij donderdag ook al gewonnen had.
De bijzondere verrichtingen waren vandaag voor de wedstrijdleiders. Cees S. pakte de neary op hole 5 en Jos van de W. de neary op hole 2. Er was nog even discussie over het feit dat Jos zijn naam twee keer op het neary bordje had gezet (bij de eerste doorloop sloeg hij ‘m en bij de tweede doorloop verbeterde hij zijn eigen prestatie). Volgens een van de spelers (wij noemen geen namen maar hij sponsort wel de birdies) een beetje overdreven maar Jos kwam met een redelijk argument (anders zouden spelers kunnen denken dat iemand het bordje heeft verzet). En nu we het over de birdiesponsor hebben, vandaag kon de knip gesloten blijven daar er geen enkele birdie geslagen werd.

Guus