Wie tegenwoordig van het clubhuis naar hole 1 loopt (of van hole 9 naar het clubhuis) ziet langs het pad een paar perken vol met struikjes omgeven door een hekwerk van gaas. Een paar jaar geleden werd dit gaas op hole 9 gebruikt om de meerkoeten van de fairway te houden, maar nu heeft het een andere functie gekregen. Navraag leerde mij dat dit hekwerk bedoeld is om de hazen buiten te houden (zijn zij weer het haasje). Jonge aanplant schijnt een lekkernij voor een haas te zijn er om te voor te zorgen dat de struikjes een kans hebben om te overleven is dit hekwerk in het leven geroepen. Eerlijk gezegd vraag ik mij af of dit de hazen tegenhoudt, maar dat komt misschien ook omdat ik weet dat konijnen (daar lijken ze wel wat op) best wel hoog kunnen springen. In Zweden en Denemarken heb je speciale wedstrijden voor springende konijnen (wat wij met paarden doen, doen zij met konijnen, maar ze zitten er natuurlijk niet op). Ik weet niet of een van jullie het ooit gezien heeft, maar hierbij een filmpje van het Deens kampioenschap hoogspringen.

Sowieso leer je in een rondje golf best wel wat over de natuur. Zo vond ik het vreemd dat er bij het knotten van de wilgen niet alle takken weggehaald werden, maar ik begrijp nu dat de stam wat dikker wordt als je wat takken laat staan. En Jan Hoedjes wist mij laatst na een rondje golf te vertellen waarom het lijkt alsof er in de zomer geen mannetjes eenden (woerden) meer zijn. Als de eenden in de rui zijn, zijn ze een gemakkelijke prooi voor rovers en dus proberen zij zich een beetje te verstoppen. Daarnaast nemen ze ook een schutkleur aan waardoor ze erg op de vrouwtjes gaan lijken (vreemd genoeg heben de vrouwtjes geen aparte naam).
Eigenlijk zouden wij heren ook wat meer op de dames moeten gaan lijken. Ik weet zeker dat de wedstrijd dan een stuk eerder is afgelopen De dames slaan gewoon rechtdoor, hoeven nooit te zoeken en gaan ook niet lopen vissen naar een balletje). En wie weet kunnen we dan ook nog een keer een prijsje pakken. Vandaag gingen zes van de negen ballen naar de dames (en dat terwijl er maar drie dames meededen). Loes van der Wal werd vandaag eerste met 18 stableford punten en verdiende daarmee 3 golfballen. Tweede werd Sandra van Kerkvliet, daarvoor kreeg ze twee ballen, maar omdat zij ook de tweary op hole 2 sloeg, ging zij ook met drie ballen op huis aan. De overgebleven balletjes gingen wel naar de heren. Jos van de Werf kreeg er een voor zijn derde plaats (16 stableford punten), Frank Braas kreeg er één voor zijn tweary op hole 5 en Sam Sneek kreeg er tenslotte één voor een birdie op hole 9 (het was bijna een eagle, 5 centimeter te kort).

Guus