Na de laatste Herenwedstrijd op donderdag 9-12 is er een discussie over “sportiviteit” ontstaan in de reacties op het stukje van Guus. Ik vond op internet onderstaande uitleg van “sportiviteit” waar ik helemaal achter sta.

  1. Sportiviteit
  2.  
  3. is een begrip dat ongeveer overeenkomt met het ethos van de sport. Het omvat het gedrag dat van een goed sportman of -vrouw wordt verwacht wanneer hij of zij de sport uitoefent. Sportiviteit is het naleven van de geschreven en ongeschreven regels die bij een sport horen.
  4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Sportiviteit
  5.  

Wanneer de ethos van de sport bij GC De Koggen is, dat in de winter de wedstrijden “non qualifying” zijn en dat je de wedstrijdkaart zelf mag invoeren, dan hoef je dat dus niet te doen. Wat wel moet is als je de kaart wilt invoeren.

  • Een speler die een qualifying ronde wil spelen, moet zich vooraf registeren of op de eerste tee kenbaar maken dat hij/zij een qualifying ronde wil spelen. 
  • De marker moet voor het begin van een ronde van een speler horen dat hij/zij een qualifying ronde wil spelen, zodat de marker vanaf het begin van de ronde weet dat hij/zij de scores moet bijhouden.
  • Als een speler pas na een ronde besluit om de score in te voeren als qualifying score, en als deze speler een andere speler verzoekt om deze score goed te keuren, dan handelt de speler in strijd met de handicapregels. Als de marker voldoet aan dit verzoek, dan handelt hij/zij ook in strijd met de handicapregels en is hij/zij dus “medeplichtig”. Een golfer is wellicht eerder te overtuigen dat hij/zij als marker integer moet handelen als men uitlegt dat deze praktijk impact kan hebben op de PCC en daarmee op de handicap van iedereen die op dezelfde dag op dezelfde baan heeft gespeeld.

Ook ik ben me niet altijd bewust geweest van deze regel. Maar je bent nooit te oud om te leren. Het bestuur is bezig met een voorstel vanuit de leden om de wedstrijden in de winter zoveel als mogelijk qualifying te maken. Dat willen we aan de leden voorleggen tijdens de komende ALV. De leden zijn namelijk de club en zij bepalen de geschreven regels.

Ik vind, als voorzitter van deze mooie club, dat discussies thuis horen in een goed gesprek. Misschien is dat ook wel een ongeschreven regel binnen GCDK. Je mag met iemand van mening verschillen, maar iemand persoonlijk aanvallen via een commentaar op een stukje op de site, hoort niet. Je kunt altijd voorstellen aandragen en als iets je niet bevalt of als je iets van iemand hebt gezien, dat tegen de ethos van de sport ingaat, mag je deze persoon er op aanspreken. Mocht die er niet voor open staan, dan meld je dat bij het bestuur. Wij zorgen er dan voor om met elkaar een gesprek aan te gaan.

Een sportieve groet, Frank Braas – voorzitter