Doe je mee aan een wedstrijd, dan telt de uitslag mee voor de berekening van je handicap. Naast deelname aan een wedstrijd kun je natuurlijk ook op eigen houtje een rondje lopen en die score registreren. Er zijn echter spelers die alleen goede qualifying scores inleveren en dat is in strijd met de handicapregels. Een speler die een qualifying ronde wil gaan spelen, moet zich namelijk vooraf registeren of op de eerste tee kenbaar maken dat hij/zij een qualifying ronde wil spelen.
Deze praktijk – dat een speler alleen goede scores invoert zonder dat hij/zij van tevoren kenbaar heeft gemaakt dat men qualifying ging spelen – had voor de invoering van het WHS alleen invloed op de eigen handicap van deze spelers, maar het heeft nu ook invloed op de PCC (Playing Conditions Calculation). Als deze spelers de PCC kunnen beïnvloeden, dan kunnen ze dus ook de handicap van andere spelers beïnvloeden.
De PCC wordt bepaald door de qualifying scores die elke dag ingeleverd worden. Als een baan door de setup of weersomstandigheden op een bepaalde dag moeilijker of makkelijker speelt dan normaal, dan uit zich dat in de scores die ingeleverd worden en in de PCC die aan het eind van elke dag automatisch berekend wordt. Op basis van de PCC wordt het dagresultaat van spelers soms aangepast, zodat dit dagresultaat beter weerspiegelt hoe goed hun prestatie was. Een PCC van 0 betekent dat de baan speelde zoals verwacht. Een PCC van -1,0 betekent dat de baan makkelijker speelde dan normaal. Een PCC van +1,0 of +2,0 of +3,0 betekent dat de baan moeilijker speelde dan normaal.
Maar als een deel van de spelers alleen goede scores inlevert, dan kan dat leiden tot een PCC die niet werkelijk weerspiegelt of een baan moeilijker of makkelijker dan normaal speelde. Als er veel goede goede scores worden ingeleverd, dan kan dat resulteren in een PCC van -1,0 terwijl de “ware” PCC van die baan op die dag misschien wel 0,0 was of zelfs +1,0.

Het is niet leuk voor een speler als zijn handicap opeens omhoog gaat omdat andere spelers alleen hun goede scores inleveren. Hou je dus aan de regels en geef van te voren aan of je een qualifying ronde gaat spelen of niet.

Namens het bestuur
Guus Koning, secretaris