Nee, ik bedoel hier niet de ongeveer 15000 rondjes die op onze baan gespeeld worden. Ik bedoel daarna. De flights komen één voor één binnen en belanden op het terras.” Wat kan ik voor jullie inschenken” worden alert gevraagd. De bestelling wordt opgenomen en één flightgenoot meldt: “zet maar op mijn naam”. Leuke geste denk je dan. De drankjes gaan er vlot in, een volgende bestelling volgt, “zet maar op mijn naam”,zegt een andere flightgenoot. Jawel, u voelt het al, het volgende rondje komt op mijn naam. Dit ritueel ziet u en ik dagelijks gebeuren.
Waar strekt dit nu toe……ellende.
Voor de rekenaars onder u, drie maal koffie of drie wijntjes (wie heeft er overigens zin in drie consumpties?), dat scheelt nogal wat. Sommige mensen hebben daar wat op gevonden. In jouw rondje drink je koffie en in de “gekregen rondjes” kies je een wijntje. Het valt op maar toch. Pijnlijker wordt het als iemand “die aan de beurt is”vertrekt met de opmerking, “bedankt voor het spelen”. Wie geeft hier wie de beurt, denk ik dan opgewekt. Het kan nog gekker. Een flightgenoot heeft dorst en heeft zijn of haar rondje al gegeven. Hij of zij besteld en diegene die “aan de beurt” was krijgt te horen, “dit is jouw rondje”. Het begrip een rondje geven is hier volstrekt verdwenen. Gij zult een rondje geven, omdat ik het ook gedaan heb. Een rondje geven is hier geheel het doel voorbij geschoten. Doe mij maar een whisky zal je niet in dank afgenomen worden. Nog erger in het volgende rondje bestel jij er ook één, om te zaak recht te trekken, zin of niet.
Geef alleen een rondje als je het wil geven en niet in de verplichtende verwachting dat je er iets voor terugkrijgt, want dan is het geen rondje meer. Dan is het een ruilmiddel geworden wat weliswaar aardig klinkt maar niets om het lijf heeft. Rondjes, al lijken ze leuk, doen meer kwaad dan goed.
Wanneer iemand het met mij eens is mag deze mij zo een rondje geven, maar ik geef niets terug. Ja, misschien, om niet met scheve ogen aangekeken te worden, maar dit kan toch nooit de bedoeling zijn om een rondje te geven. Stoppen dus, ieder betaald wat hij of zij haalt, de horeca zal er blij mee zijn, tenzij je natuurlijk echt een rondje geeft.
Het woord “rondje” komt u inmiddels de strot uit, dat is precies de bedoeling.
Backspin
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.