Wie zich aan de regels houdt heeft geen regels nodig, zei een golfer een keer tegen mij.
Ja, ik moest er ook even over nadenken en nog eens lezen, het is waar maar het klopt niet. Het verwordt snel tot een “kip, ei” discussie. Een kip maalt daar overigens niet om, die legt gewoon een ei en twijfelt er niet aan dat zij er eerst moest zijn om het ei te leggen. Het ei heeft daar geheel geen weet van en denkt dat het leven bij haar begint. Je hoeft ook geen ei  te zijn om het te kunnen bakken. Ook hier voelt u al aan dat we er zo niet uit gaan komen.
Het is andersom, wanneer er geen regels zijn  kun je er niet aan houden, wanneer zij er  zijn moet je je er aan houden. Waarom ze er zijn is niet de discussie, zelfs wanneer ze onzinnig lijken te zijn, hetzelfde geldt voor mensen overigens. Regels veranderen kan wel. In een dictatuur gaat dat anders dan in een democratie, de uitwerking is echter hetzelfde, je hebt er je maar aan te houden. Wie dat niet wil is een dissident en rest niets anders dan uit het systeem te stappen of gestraft te worden.
Of het nu in de gewone maatschappij is of in ons mooie golf. Regels zijn er gemaakt om voor iedereen dezelfde (spel)regels te hanteren en om het een beetje leuk en leefbaar te houden.De uitslag van ons gedrag wordt op deze wijze voorspelbaar en voor iedereen gelijk.
Wanneer de verkeersborden op een kruising onvoldoende richting geven aan je keuze gebruik je boerenverstand wat wil zeggen ik maak geen slachtoffers en probeer hier zo goed mogelijk uit te komen. Terug naar het begin, moeten we het aanvullen. Wie zich aan de regels houdt en zijn verstand gebruikt heeft geen regels nodig. Ook hier voel ik dat de schoen wringt, misschien is het gewoon gemakkelijker dat iedereen zich gewoon aan de regels houdt, dat is het meest praktische.
Waarom nu een zo vreemd(maar wel waar) betoog, hoor ik u denken. Nu dat is simpel.Voor alle golfers is het heel vervelend dat er mensen zijn die zich niet aan de regels houden(of ze niet kennen). Jammer voor het speelplezier en het voorkomt heel veel onnodig gedoe in het clubhuis waar we toch ook gezellig met elkaar willen samenzijn. Regel is regel is de regel! Ook dat is etiquette.

backspin