Piet en Arie doen het samenGisteravond werd de 1e reanimatiecursus gehouden in ons nieuwe clubhuis.

Het aantal reanimaties in Nederland, mede doordat mensen steeds ouder worden, neemt jaarlijks toe. Vandaar dat het belangrijk is dat niet alleen professionele hulpverleners maar ook mensen die niet tot deze categorie behoren weten hoe je een reanimatie moet uitvoeren.

Er waren 10 van onze leden afgekomen om deze cursus te volgen. Zowaar een mooie opkomst! De training werd gegeven door Jan Jansen uit Zwaag. Om 19:30 vingen wij aan met eerst een stukje theoretische uitleg over de verschillende typen hartproblemen die zich kunnen voordoen. Daarna kregen wij uitleg welke handelingen je moet verrichten en wat de volgorde is bij het reanimeren van een slachtoffer zonder AED.  Hierna moesten wij het geleerde in de praktijk brengen. Dit was natuurlijk wel even wennen, maar na een aantal keren oefenen ging het allemaal steeds beter.

Na de pauze kregen wij uitleg over het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator). De trainer had 2 types meegenomen. 1 standaard type die hij standaard bij een reanimatiecursus gebruikt en het type welke bij onze receptie ligt.
Hierna moesten wij reanimaties oefenen met zijn tweeën. De één moest een reanimatie zonder AED starten waarna de ander met AED hulp kwam verlenen. Buiten het wennen aan het werken met een AED vereiste dit de nodige coördinatie en samenwerking om dit goed uit te voeren.

Zo rond 22:30 was de cursus klaar. Binnenkort krijgen alle 10 deelnemers een certificaat. Ik wil bij deze dan ook cursisten die de tijd en moeite hebben genomen bedanken voor hun aanwezigheid en inzet.

Ik denk te mogen zeggen dat alle cursisten van onze golfclub de cursus als zeer nuttig en leerzaam hebben ervaren. Het NGF team van Heren 2 heeft dit aan den lijve ondervonden tijdens de NGF wedstrijd in Heemskerk. Doordat er 2 heren waren die kennis hebben van reanimeren, wisten ze iemand zijn leven te redden!!!

Volgende week dinsdag, 30 september, om 19:30 is de volgende reanimatiecursus voor onze leden. Ik wil leden dan ook oproepen om zich op te geven. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk leden kennis hebben van reanimeren, zodat bij een reanimatie het slachtoffer zoveel mogelijk kans heeft om te overleven! Niet alleen op de golfbaan maar ook daarbuiten.

Aanmelden voor de cursus van dinsdagavond 30 september kan door je aan te melden kan je via deze link , de cursus gaat alleen door als er minimaal tien deelnemers zijn. Indien er meer belangstelling voor is dan willen we deze cursus vaker organiseren.

PS: de kosten voor deze cursus zijn 15 euro per deelnemer (incl certificaat)

 

Arie Floris aan het reanimeren

 

.