width=Winkel is een plaats met historische stadsrechten gelegen in de gemeente Hollands Kroon. Winkel betekent letterlijk ‘hoek’ (denk aan: Winkelhaak ) en waarschijnlijk wordt hier dan ook gedoeld op de ligging van het dorp aan een hoek van de Westfriese Omringdijk.
Bij Winkel zijn vormen van menselijke bewoning uit de enkelgrafcultuur gevonden die dateren van 2500 v.Chr. In de middeleeuwen ontstond hier (opnieuw) een nederzetting. Aan deze nederzetting werd in 1415 door graaf Willem VI van Holland een stadsrecht verleend naar model van dat van Schellinkhout.
Winkel bevat een paar bijzondere gebouwen. De kern van het dorp is rond het Regthuys uit 1599 gelegen. De hervormde Lucaskerk, vlak bij de Westfriese Omringdijk is gebouwd in 1845 en bevindt zich op een terp. Enkele onderdelen van het interieur van eerdere kerkjes zijn bewaard gebleven, omdat ze werden hergebruikt. Daaronder is de torenklok uit 1482 (gegoten door Geert van Wou), de preekstoel uit 1671, en het torenuurwerk uit 1471. Het laatste is het oudste nog werkende uurwerk ter wereld van zijn type. Op de toren staat een windwijzer in de vorm van een dier dat een staart heeft als van een zeemeermin en aan de voorzijde het lichaam van een paard
Een ander bijzonder gebouw (eigenlijk een complex van gebouwen) is het Nederlands Kremlin. Het is een verzameling folly’s (een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is) aan de Limmerschouw. De bouwwerken zijn van de hand van de gepensioneerde bank-/plaatwerker Ger Leegwater, die er al sinds zijn veertigste mee bezig is. De folly’s zijn gemaakt van allerhande materialen, zoals bouwafval, tegels en trottoirbanden. Klein zijn de folly’s niet, sommige gebouwen zijn wel 10 meter hoog; Leegwater heeft zelf methodes bedacht om al het materiaal omhoog te hijsen. Vanwege de vele torens en koepeltjes is de bouwstijl van de gebouwen te vergelijken met de gebouwen aan het Kremlin van Moskou, daar heeft het Nederlands Kremlin zijn naam dan ook aan te danken.
Volgende week hebben met golfclub ’t Regthuys een uitwisseling en op de golfbaan heb je een prima uitzicht op zowel de Lucaskerk als het Nederlandse Kremlin (wat wil je nog meer). Een mooi extraatje als je volgende week woensdag meedoet. Het spektakel begint om 12.00 uur en kost €40, daarvoor krijg je naast de greenfee een kopje koffie, twee consumpties en twee borrelhapjes.
Er kunnen jammer genoeg maar 20 leden van GC De Koggen meedoen, dus schrijf je snel in.