Verslag wedstrijddag 4 in NGF-competitie 2016 GC De Koggen Heren 1-27 (holes)

Jammer, jammer, jammer. Helaas glipte afgelopen zondag, 1 mei 2016, de enige en laatste kans om in deze editie van de NGF-Competitie de dagwinst te pakken, op het laatste moment door onze handen. Wat was het spannend zeg.

Op het prachtig gelegen golfcomplex van Golfclub Oude Maas te Rhoon speelden wij onder een stralende zon en nauwelijks wind onze 4e en laatste wedstrijd tegen De Rijswijkse. Doel: winnen! Voor de eer; we zijn immers al virtueel gedegradeerd naar de 4e klasse. Om 11:00 uur gingen onze “Dubbels” vanaf hole 1 van start voor de 9-holes Greensome. Piet was gelukkig weer beschikbaar en samen met Horst bond hij de strijd aan tegen de beste mannen uit Rijswijk. Playing handicap van duo Horst/Piet was 27. Die van hun tegenstanders 22. Op hole 9 kregen Horst en Piet hun tegenstanders op de knieën. Met 1 up/0 te gaan scoorden wij de eerste 2 punten. Hatseflats, geweldig gedaan.

Peter en George v.d. V. deden hetzelfde. Ook zij wonnen hun pot met 1 up/0 te gaan. De playing handicap van duo Peter/George bedroeg 31. Die van hun tegenstanders 34. Op basis daarvan moest natuurlijk ook wel gewonnen worden; mooi dat het lukte. Weer 2 punten te pakken. George V. en ondergetekende (wij met playing handicap 35, zij met 34) troffen een koppel in grote ‘putt-vorm’. Op de greens bleken deze Rijswijkers onverslaanbaar, putts van 10 meter, 8 meter, 3 meter, het maakte niet uit; ze gingen er allemaal in. Met 3 down/1 te gaan verloren wij helaas die wedstrijd. Ruststand: 4-2 voor De Koggen!

Na de lunch gingen de “Singles” om 14:00 uur van start van hole 10. Een uitdagende Par 3 hole, 181 meter lang, Out of Bounds aan de rechterzijde, lateraal water aan de linkerzijde en frontaal water op ca. 20 meter vanaf de teebox. Met 2 hoge bomen en nog wat struikwerk links op de fairway plus nog wat bunkers rond de green, een zeer uitdagende hole. Wat hebben we ons vermaakt bij het zien van de vertrekkende singles van Regthuys en De Nieuwegeinse. Treffender kan de invloed van de het menselijke brein op de golfende spieren- en ledematen niet in beeld gebracht worden…… Gevolg van het starten op deze hole was wel dat onze laatste flight (met George V.) pas rond 15:20 uur voor hun 18-holes ronde kon vertrekken.

Onze 1e man Horst (hcp. 13,3) delfde tegen zijn Rijswijkse opponent (hcp. 12,1) helaas het onderspit op de allerlaatste hole met 2 down/0 te gaan. Onze Piet, onze 2e man (hcp. 15,6), was toen allang binnen; gedoucht, geknipt en gewatergolfd zat hij op het terras. Dat Piet slager is (geweest) werd deze middag ondubbelzinnig duidelijk. Hij maakte gehakt van zijn tegenstander (hcp. 11,0). Op de 10e hole was de partij met 9 up/8 te gaan in no-time beslist. Wat een slachtpartij!

Peter (hcp. 16,4) verloor helaas van zijn zeer ‘steady’ spelende en Engelstalige tegenstander (hcp. 14,5) met 5 down/4 te gaan. George v.d. V. kopieerde het slagerswerk van Piet. Met 8 up/6 te gaan vermorzelde hij (hcp. 16,6) zijn Rijswijkse tegenstander (hcp. 17,5) zeer overtuigend. Bij nabespreking op het terras verklapte George overigens dat zijn overwinning meer de verdienste van zijn tegenstander was, dan dat hij er zelf iets aan hoefde te doen ……. Tussenstand singles: 4-4. Tussenstand wedstrijd: 8-6 voor De Koggen!

Als 5e man van De Koggen ging ondergetekende (hcp. 17,1) de strijd aan met de captain van De Rijswijkse (hcp. 18,0). George v.d. V. en Peter hadden in de ochtend tegen hem gespeeld en meldden dat het een makkie voor mij zou moeten zijn, zo wisselvallig speelde de man in de Greensome. Welnu, de lunch had hem kennelijk buitengewoon goed gedaan (of hij is gewoon geen ochtendmens); hij speelde ijzersterk en vooral op de greens werd ik ingemaakt (zie de voorgaande tekst over ‘putt-vorm’; hij had het absoluut). Ik bracht volgens zeggen ‘het beste in hem boven’; maar daarvoor was ik eerlijk gezegd die dag niet helemaal naar Rhoon gereden…. 5 down/3 te gaan was de uitslag. Tussenstand wedstrijd: 8-8 gelijk!

Het wachten was toen op George V. (hcp. 19,8). Samen met zijn tegenstander (hcp. 21,6) werd hij gesignaleerd op de 16e hole alwaar de strijd helaas in George z’n nadeel werd beslist. Met 3 down/2 te gaan kwam rond 18:30 uur een eind aan een lange golfdag en werd onze ambitie voor de dagwinst niet waargemaakt. Einduitslag wedstrijd: 10-8 voor De Rijswijkse!

De andere tegenstanders in onze poule (Regthuys en de Nieuwegeinse) waren ook zeer aan elkaar gewaagd; voor de lunch stond zij met 3-3 gelijk. In de middag pakten de mannen van Regthuys in een verhitte strijd met 7 punten de winst. Ook hun uitslag 10-8!

Tussenstand poule H222: Regthuys 6 punten (3 gespeeld). Nieuwegeinse 4 punten (3 gespeeld). Oude Maas 3 punten (3 gespeeld). Rijswijkse 3 punt (3 gespeeld). De Koggen 0 punten (4 gespeeld).Het kampioenschap zal volgende week op onze eigen golfbaan te Spierdijk worden beslist. Ook zal dan duidelijk worden welk team als voorlaatste samen met ons zal verhuizen naar de 4e klasse.

Met gemixte gevoelens, waarvan teleurstelling toch wel overheerste, begonnen we aan het goed verzorgde, zeer smakelijke 3-gangendiner. De dranken verzachtten ‘de pijn’ en vergrootten de gezelligheid aan de lange tafel waaraan alle 5 teams vrolijk zaten en de dag doornamen. Rond 21:30 uur werden we in de door onze sponsor VAKGARAGE VLAAR & SMAL te De Goorn beschikbaar gestelde VW Transporter door chauffeur van de dag Peter veilig richting Noord-Holland getransporteerd. Oeps, alweer vergeten teamfoto te maken. Volgende week dan maar. In onze rol als gastheer.

Namens Golfclub De Koggen Heren 1-27

Loek Blom (Captain)

Team De Koggen Heren 1-27 NGF-comp. 2016 wordt gevormd door:

Johan Pater

Piet Schilder

Peter Koopman

George van der Velden

Johan Kramer

George Vlaar

Horst Lammers

Loek Blom