Bij de term “een misselijk ventje” denk je natuurlijk niet gelijk aan Jan de Vries, maar na vandaag is dat wel veranderd. Op hole 9 had Jan, net voordat hij zijn tweede bal op het touwtje zou slaan, opeens een aanval van misselijkheid. Gelukkig was het met een paar minuten weer over, maar Jan was toch even van slag en zijn tweede bal belandde nu tot opluchting van Kees Duijn in de bunker. Als flightgenoten waren we natuurlijk flink geschrokken en probeerden we de oorzaak te achterhalen. Ikzelf zat te denken aan een probleem met de evenwichtsorganen.
Je evenwichtsorganen, die zich in je binnenoor bevinden, spelen een cruciale rol bij het handhaven van je evenwicht en oriëntatie. Ze sturen signalen naar je hersenen over de positie en bewegingen van je lichaam. Wanneer er tegenstrijdige informatie binnenkomt, zoals tijdens beweging in een voertuig, kunnen je hersenen verward raken en kan bewegingsziekte optreden. Symptomen zoals misselijkheid en duizeligheid treden op omdat je hersenen proberen de discrepantie tussen de signalen van je evenwichtsorganen en je visuele waarnemingen op te lossen. Bijvoorbeeld, wanneer je in een auto zit die snel bochten maakt, kunnen je ogen een stabiel beeld van de weg zien, maar je evenwichtsorganen registreren de beweging. Deze tegenstrijdige informatie kan leiden tot het gevoel van misselijkheid. Ook bij het golf maakt je lichaam een snelle beweging terwijl je ogen gefixeerd naar de bal blijven kijken, misschien is het dan ook niet zo vreemd dat je af en toe een beetje onpasselijk wordt. Verder hebben nogal wat mensen last van zeeziekte en dat wordt natuurlijk ook veroorzaakt door golfen.
Zoals ik al eerder schreef was Kees Dijn vandaag de gelukkige omdat zijn bal bij de tweede slag op hole 9 het dichtst bij het touwtje neerkwam. Als winnaar van deze bijzondere verrichting kreeg Kees een gezinsfles Rivella (in de aanbieding bij de Lidl) waar hij zichtbaar niet zo blij mee was. “Wat een misselijk ventje is die Ton Hertog toch!“😉. Ton zat zelf na afloop van de wedstrijd aan de witte wijn en tot geluk van zijn flightgenoten won hij met zijn tweary op hole 5 een fles witte wijn. Bij het geven van een rondje sloegen wij Ton natuurlijk over, die kon zichzelf bijschenken uit zijn gewonnen fles.
Vandaag werden er ondanks een aantal monsterscores vreemd genoeg geen birdies geslagen. Om voor een prijs in aanmerking te komen moest je minstens 20 punten hebben en dan nog kan je buiten de boot vallen zoals Kees Duijn ondervond. Ook Jos Leijen had 20 punten en verdiende door afwezigheid van Bart Zagers daar een balletje mee. Piet Konijn had vandaag 22 punten en werd daarmee tweede. Piet dacht dat hij gewonnen had en had zijn speech al voorbereid. Ondanks dat nummer één (Peter Koopman met 23 punten) een woordje deed, kon Piet het niet laten en moest hij even het woord nemen. Het zij hem natuurlijk gegund, zo vaak zal je geen 22 punten bij elkaar slaan.

Guus