We weten allemaal dat Cees Siekerman niet om een praatje verlegen zit, maar vandaag kon hij door de afwezigheid van mede-wedstrijdleider Ton Hertog helemaal los. Het leek erop dat een flink aantal golfers rekening hield met nogal een langdurige prijsuitreiking, anders is niet te begrijpen waarom zij zo vroeg vertrokken.
Cees had als prijs een aantal abdij biertjes uit zijn woonplaats Egmond Binnen meegenomen. Volgens Tom Bleijendaal worden die gebrouwen door monniken met een homoseksuele geaardheid, maar toevallig weet ik dat ze gebrouwd wordt in licentie van de Abdij van Egmond en dat de monniken daar zelf niet aan meewerken (die pissen dus ook niet in de flessen Cees). Overigens wel een aardige marketing truc want nu kunnen ze zeggen dat Sancti Adalberti het enige Benedictijner abdijbier van Nederland is.
Afijn voordat Cees zijn prijzen uitreikte kregen wij eerst nog een lesje geschiedenis voorgeschoteld:
In het jaar 690 kwam de missionaris Adelbert van Ierland naar Nederland toe. Hij vestigde zich op een plekje in de duinen dat Egmond genoemd werd. Hij probeerde van daar uit de Friezen die er woonden te bekeren tot het christelijk geloof. 50 jaar later overleed Adelbert en werd hij op zijn plekje in de duinen begraven dat al snel daarna een bedevaartsoord werd. In 922 kwam het gebied in handen van Graaf Dirk. Dirk had een nonnenkloostertje in Hallem (Egmond-Binnen). Adelbert verscheen in een droom van Wilfsit, een der nonnen, en zei dat men hem moest opgraven en opnieuw begraven in het kloostertje van Hallem. Het gebeente van Adelbert werd opgegraven en toen gebeurde er een wonder. Op de plek waar ze hem vonden welde een bron op. Sinds die tijd is deze bron er altijd geweest. De geruchten gaan dat het water uit deze bron oogziektes en dwaasheid geneest. Het water uit de bron is verwerkt in Egmonds abdijbier.
Aldus Cees. Ik weet niet of de biertjes door dit bijzondere water nog een helende werking hebben of dat de alcohol deze teniet doet, maar dat horen we volgende week wel van de winnaars. Mocht het echt helpen, dan weten we natuurlijk wel waar de biertjes heen moeten.
Bij de negen holes ging de eerste prijs naar Peter Hes (17 stableford punten) en de tweede prijs naar Tom Bleijendaal (16 punten). Bij de 18 holes wedstrijd ging Siem Laan er met de eerste prijs vandoor omdat zijn tweede negen net iets beter was dan die van Cock Belien (ieder 35 punten). Ook Jaap Bruijn ging met zo’n bijzonder biertje naar huis want hij lag met zijn tweede slag het dichtst bij het touwtje van hole 9. Tenslotte ontving Hein Dekker nog een vogeltje voor zijn bijzondere prestatie op hole 6.

Guus