width=Net echt, de titelstrijd matchplay van GC De Koggen afgelopen zondag. Vier aan elkaar gewaagde finalisten, caddies die met de naam van hun spelers op de rug liepen, onbedaarlijk mooi weer en een naarmate de middag vorderde, steeds groter wordende schare tifosi.

Uiteindelijke kampioenen: Barbara Wasch bij de dames en Klaas-Willem Duijn bij de heren.

 width=Dat Barbara Wasch – terzijde gestaan door de haar niet geheel onbekende caddy George van der Velden – de finale had bereikt, was niet echt een verrassing; met Marjo Heemskerk (caddy André Tessel) was minder rekening gehouden. Zo lang golft de jarenlang aan bowlen (en niet blowen) verslaafde Heerhugowaardse tenslotte nog niet. Door de baan was dat te merken. Barbara, met zo’n twintig jaar ervaring achter de rug – sloeg de ballen in de meeste gevallen verder.
 width=Maar steeds weer kwam de onverstoorbare Marjo op en rond de green ijzersterk terug. Met dank ook – zei ze zelf – aan haar nieuwe putter waarmee ze sinds een week speelde.

De beslissing viel uiteindelijk bij de back-tees. De kleine voorsprong die Barbara op de eerste negen holes had genomen (two up) bouwde ze (ook al door een paar net-niet-putts van Marjo en een schitterende van de latere kampioene van uit de french) gestaag uit. De beslissing viel op hole 15. Een prachtige verre drive van Barbara kon Marjo (die de bal links tegen de bosjes sloeg) niet meer teniet maken. Op zeker spelend, maakte de makelaarster de boel vervolgens bekwaam af: four up!

.
Bij de mannen bleef het spektakel tot het eind boeiend. De twee – ook door de Engelse bookmakers – min of meer verwachte finalisten: Klaas-Willem Duijn (met vader Cees als caddy) en Henk Kroeke (die z’n echtgenote de tas liet dragen) elkaar met magistrale drives, bunkerslagen (die van Henk op de 17e spande de kroon), chips en putts, maar ook soms onbegrijpelijke missers, tot na de achttiende hole in evenwicht. Zodat er een play off op de eerste hole moest worden gespeeld.

De tweede slag van Klaas-Willem bleek uiteindelijk beslissend. De bal plofte links op de green – die van Henk in het lange gras rechts van de green. Nog gaf Henk zich niet gewonnen – zijn chip belandde op de green en zijn eerste putt (voor par) miste de hole op centimeters – Klaas-Willem bleef koel. Zijn eerste putt (voor birdie) tippelde al bijna de hole in, z’n tweede glipte er probleemloos in.

Barbara Wasch en Klaas-Willem Duijn. Twee kampioenen waarmee GC De Koggen voor de dag kan komen.

Fotoverslag