Ik heb altijd gedacht dat Cees S. de onderwijzer van de wedstrijdleiders op de donderdagmiddag was, maar na vandaag moet ik mijn mening herzien. Op hole 8 moesten we vandaag een behoorlijk tijdje wachten wat Ton H. de gelegenheid gaf om even een hoorcollege over integraalrekening te geven. Hij wist nog haarfijn een opgave van zijn docent de heer Wijfels van de HTS te vertellen: Stel je voor je wilt de binnenkant van de Sixtijnse kapel wit verven, hoeveel verf heb je dan nodig?
Enthousiast begon Ton te vertellen. “De Sixtijnse kapel kun je als een halve bol beschouwen. Die halve bol, moet je dan opdelen in hele kleine vierkantjes. Voor het bepalen van de oppervlakte van die halve bol moet je dan de oppervlakte van al die kleine vierkantjes bij elkaar optellen (dat is integreren).” Voor de duidelijk heb ik dat in het linker figuur schematisch weergegeven. Op dit moment was flightgenoot Jaap B. al duidelijk afgehaakt maar Ton ging onverdroten verder. “Stel de straal van de bol is r, de hoek in de zenith-richting (in noord-zuid richting zeg maar) is  en de hoek in de azimuth-richting (in oost-west richting) is . Dan geldt dat de oppervlakte van zo’n vierkantje gelijk is aan r.d x r.cos.d. De oppervlakte van de halve bol wordt dan  r2cosdd (met  van 0 tot /2, en  van 0 tot 2) en dat is gelijk 2r2“. Daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen maar ik was eerlijk gezegd wel blij dat de hole vrij was en dat we verder moesten spelen. Jaap hield zich vrij rustig maar was toch duidelijk geïnspireerd geraakt door het mini college van Ton. Op weg naar hole 9 vroeg hij aan mij of ik wist wat wakkere aardappelen waren. Ik dacht dat het een grapje was maar Jaap ging er heel serieus op in. Om dit artikel niet te lang te maken zal ik jullie het verhaal besparen, maar loop eens een rondje met Jaap, je steekt er van alles van op.
Afijn, in het clubhuis mocht die andere docent het woord voeren. Op zijn karakteristieke manier werden de dagprijzen en de eerste prijs van de zomercompetitie van 2020 uitgedeeld (beter laat dan nooit). Cees begon met het uitdelen van de vogeltjes en vandaag was dat er, ondanks de goede scores, maar één. Herman van der W. pakte een birdie op hole 5 (met een Siekermannetje, dus eigenlijk dubbel prijs). Daarna werden de prijzen van de bijzondere verrichtingen uitgedeeld. Deze gingen vandaag naar Jan de V. (dichtst bij het touwtje), Piet den D. (tweary hole 2) en Bart Z (tweary hole 4). Als laatste werden natuurlijk de echte prijzen verdeeld. Bart van der K. pakte tot zijn eigen verbazing met 20 punten de derde prijs (hij dacht zelf dat hij 18 punten had), Siem L. pakte met 21 punten de tweede plaats en Fons D. met maar liefst 24 punten de eerste plaats. Fons heeft sinds kort een nieuwe driver en houtje en na een lesje van Nighel weet hij wel raad met die stokken.

Guus