Omdat ik af en toe wat vrijwilligerswerk in de openbare bibliotheek doe, kon ik vandaag niet meedoen aan de herenmiddag. Ik ben nu weer thuis en heb mooi de gelegenheid om eens wat anders dan een wedstrijdverslag te schrijven.
Als we op hole 5 lopen kijken we natuurlijk altijd met afgunst naar het bordje met Siem Laan zijn naam. Het leek mij wel interessant om eens uit te rekenen wanneer we de volgende hole-in-one kunnen verwachten.
Ik heb in het baanboekje naar de maten van de green op hole 5 gekeken. Op zijn langste punt is het 27 meter, ik schatte aan de hand daarvan de breedte op ongeveer 8 meter en kom dan op een oppervlakte van circa 200 m2. De cup is 4,25 inch en na wat rekenwerk kom ik uit op een oppervlakte van 91,25 cm2
Dat betekent dat er maar liefst 23000 cups naast elkaar op de green geplaatst kunnen worden. Sla je de bal in één slag op de green, dan heb je nog maar een kans van 1/23000 dat het een hole-in-one is. Gelukkig is dit niet helemaal waar: de bal rolt in het algemeen een stukje over de green en zou zo in meerder cups kunnen belanden. Zeg dat de bal een meter rolt, dan zou de bal in 10 cups kunnen vallen en dat maakt de kans al 1/2300.
Op donderdagmiddag doen er meestal rond de 40 heren mee, maar ik schat in dat 3 van hen de bal in enen op de green laat landen. Dat betekent dat er elke wedstrijdmiddag een kans van 1/766 is dat er een hole-in-one geslagen wordt.
We spelen zo’n 50 wedstrijden in een jaar en dat betekent dat het gemiddeld 15,32 jaar duurt voordat een hole-in-one geslagen wordt.
Siem sloeg ‘m vorig jaar en we hebben dus grote kans dat het nog wel 14 jaar duurt voordat de volgende geslagen wordt. Van de huidige generatie golfers is tegen die tijd een groot deel waarschijnlijk wel gestopt met golfen en we moeten de speler die het gaat doen dus onder de jongere oudere van de club zoeken. Grote kans dus dat Cees S, Ton H, Nico R, Mike D of ondergetekende die hole-in-one gaat slaan (ik zit me nu al te verkneukelen).

Guus