title=Bijna had hij niet meegedaan aan de derde ronde van het toernooi om de Spierdijk Cup. Jos meldde zich namelijk op een moment dat de inschrijving eigenlijk al gesloten was. Niet zo slim natuurlijk, en – zou Maxima zeggen – zelfs ‘een beetje dom’, maar hij had geluk. De wedstrijdleiding streek de hand na ampel beraad over het hart en dat leidde er uiteindelijk toe dat Jos op die zonovergoten zondag 17 oktober toch nog kon aantreden.

En met wat voor een resultaat. Op hole 2 immers sloeg Jos pardoes een hole-in-one. Een hele speciale overigens. Het balletje immers bleef na de afslag aanvankelijk pal naast de pin leggen. En rolde er pas in toen Jos’ flight, nadat iedereen had afgeslagen, de green opwandelde. Wat naast een enorm gejuich ook een hele discussie op gang bracht. Behoort – zo werd er al snel opgemerkt – een golfbal niet binnen tien seconden na de ‘impact’ in het gaatje te vallen om als ‘uit-ge-holed’ te worden aangemerkt?

‘Niet als de bal rechtstreeks van de tee naar de green wordt geslagen’, meenden deskundigen. ‘De tien seconden-regel gaat pas in als de speler die hem heeft geslagen bij de bal is aangekomen’, werd daaraan toegevoegd. En omdat het geval was, kon Jos – blij als een kind met een nieuwe bromtol – figuurlijk op de schouders worden genomen. Dat er na afloop van de wedstrijd (die werd gewonnen door Trudi van Engelen) op kosten van Jos op het terras van het clubhuis flink werd gepimpeld, spreekt vanzelf.

Tussen twee haakjes: Jos is niet de eerste die ‘op’ Spierdijk een hole-in-one sloeg. Riny van de Water ging hem op 3 juli voor (op hole 5). Alleen deed Jos het in een officiële wedstrijd, wat z’n prestatie nog een extra cachet gaf. De telefonische felicitaties stroomden dan ook al snel na de wedstrijd binnen. Aanstaande zondag kunt u de blijkbaar in bloedvorm verkerende Jos opnieuw bewonderen. Hij neemt het dan in de finale van het matchplay-kampioenschap op tegen Jan Hogervorst.