De laatste weken voelde ik mij vaak een beetje bezwaard om een rondje te golfen. Ik vond het erg sneu voor de scholekster(s) met het nest op de grens van hole 7 en 8 dat hij of zij (een mannetje ziet er hetzelfde uit als een vrouwtje) steeds van het nest werd weggejaagd. Van de week was er geen nest meer te bekennen en ik ging er eerlijk gezegd vanuit dat de scholekster het maar had opgegeven en dat de eieren waren weggehaald. Flightgenoot Kees Duijn (let op: Kees met een K en niet met een C. Kees vertelde mij dat zijn naam ooit verkeerd is ingevoerd in het systeem en hij het zo maar heeft gelaten) wist mij te vertellen dat één van de vier eieren uitgekomen is en dat maakt een mens toch weer blij. Scholeksters zijn overigens bijzonder gehecht aan hun territorium en komen het liefst elk jaar op dezelfde plek terug, ik hoop dan wel dat ze volgend jaar een rustiger plekje weten te vinden. Onze jonge scholekster zal volgend jaar zelf een territorium moeten zoeken en heeft daarvoor twee mogelijkheden, genoegen nemen met een kwalitatief minder territorium of wachten tot er een goed territorium vrijkomt. Een goed territorium (hokkerterritorium) ligt vlak bij de voedselbronnen op het wad, een slecht territorium (wipperterritorium) ligt daar verder vanaf. De ouders van ons jong scholekstertje vallen dus duidelijk onder de wippers en deze wippers hebben gemiddeld 0,2 nakomelingen per jaar. Wat dat betreft zat het stelletje op de golfbaan zelfs nog boven het gemiddelde (goed gedaan hoor!).
Genoeg over de scholekster, we moeten het ook nog over het schaap hebben. Vandaag was er weer eens een Dolly Parton te verdienen en de winnaar kreeg een door de golfbaan gesponsorde flessenopener van brouwerij Texels. En niet zomaar een opener, nee deze maakt het geluid van een blatend schaap bij het openen van een flesje (gelukkig niet het geschreeeuw van een scholekster, dan zou je subiet stoppen met drinken). Jan de Vries slaagde er in om 8 tweepunters te scoren en zou eigenlijk deze prijs in ontvangst mogen nemen. Jan moet vanavond echter al weer aantreden voor een golfles van Timo en was dus wat eerder vertrokken om thuis nog wat te kunnen eten. De prijs ging nu naar een zeer gelukkige Nico Koopman die daarvoor maar 5 tweepunters hoefde te slaan. Ook ik had 5 tweepunters maar Nico ligt blijkbaar aan het voorspeen.
De balletjes gingen vandaag naar Cees Siekerman (20 punten), Hein Dekker (19 punten) en Siem Laan (18 punten). Cees vertelde in zijn winnaarsspeech hoe verschrikkelijk hij het wel niet vond dat hij de afgelopen maanden les moest geven vanachter de computer en hoe blij hij wel niet was dat hij nu weer eens een groep in het echt kon toespreken. In zijn enthousiasme liet hij zich zelfs ontvallen dat hij ooit op korfbal heeft gezeten. Dat had ik niet achter Cees gezocht maar wie weet heeft hij daar zijn vrouw leren kennen (zouden ze samen in één team gespeeld hebben?).

Guus