Hoewel we allemaal in de krant hebben kunnen lezen dat er tegenwoordig naast de bekende chocolade letters ook kroket letters zijn, moesten we het vandaag nog doen met een portie bitterballen (overigens prima bereid door Joyce en voorbeeldig uitgeserveerd door Deidre). Na afloop van de wedstrijd begin ik meestal met een capuccino en eigenlijk past het eten van een snack daar niet zo bij. Wat dat betreft zou het beter zijn als de snack geserveerd zou worden bij het tweede of derde rondje, dan zit ik meestal aan het bier (bockbier in dit jaargetijde). Ik zou ook een voorbeeld kunnen nemen aan Kees Duijn, die wacht meestal een minuut of 10 voordat hij aan zijn bitterbal begint. Maar ja, volgens de handleiding “bitterbal eten” moet je ‘m toch echt warm opeten.

  1. Wacht even: Bitterballen zijn heet van binnen, dus wacht een paar seconden voordat je ze aanvalt. Dit voorkomt niet alleen verbranding van je tong, maar het geeft de vulling ook de kans om lekker romig te worden.
  2. Dompel in mosterd: Veel mensen genieten van bitterballen met mosterd. Dompel de bitterbal erin, maar overdrijf niet. Je wilt de smaak van de vulling niet overheersen.
  3. Bijt voorzichtig: Neem een voorzichtige hap om te voorkomen dat de hete vulling eruit spuit. Niemand wil een bitterbal-explosie in zijn gezicht.
  4. Geniet van de textuur: Let op de combinatie van de krokante buitenkant en de zachte, romige binnenkant. Dat contrast is een groot deel van de charme van bitterballen.
  5. Herhaal: Herhaal het proces totdat de bitterballen verdwenen zijn, maar neem de tijd. Goed eten is een kunst!

Van de andere kant zou het best zo kunnen zijn dat koude bitterballen een andere smaakervaring bieden omdat de kou de smaken op een andere manier naar voren kan brengen. Misschien komen bepaalde kruiden of texturen meer naar voren bij lagere temperaturen. Het is ook mogelijk dat de kou de smaakpapillen een beetje verdooft, waardoor je bepaalde smaken sterker waarneemt.
Misschien dat we met de heren van de donderdagmiddag eens een bitterballentest moeten uitvoeren: eten we allemaal een warme en een afgekoelde bitterbal om het verschil te ervaren. En wie weet doen we daarna het allemaal op zijn Kees (eerst flink laten afkoelen).
Kees Duijn liep vandaag trouwens de eerste prijs mis omdat hij op hole 3 de bal van Johan Venekamp speelde in plaats van die van hemzelf. Niet alleen kostte dat geintje hem twee punten en de eerste plaats, maar ook Johan Venekamp was gelijk zo van slag dat hij op die hole ook geen punten meer maakte en daardoor net buiten de prijzen viel. Mijn derde flightgenoot (Jan van Stralen) pakte ook geen punten op die hole, had hij dat wel gedaan, dan had ook hij een paar balletjes verdiend. Het deed Jan denk ik niet zoveel, Jan pakte vandaag de tweary op hole 5 en hij heeft denk ik liever twee bockbiertjes dan twee balletjes voor een eventuele tweede plaats. Naast de tweary op hole 5 was er ook een tweary op hole 2 en deze werd gewonnen door Jan Kaandorp. Jan heeft sinds kort een heel trendy regenpak en hoewel de kans op regen vandaag minimaal was, had hij zijn regenpak de hele tijd aan. Zelfs in het clubhuis zat hij nog deels in zijn regenpak, zoals de foto hiernaast laat zien.
De dagprijzen gingen vandaag naar Heerhugowaard en Hensbroek. Piet Schilder pakte met 17 punten de derde prijs, Piet den Dulk met 18 punten de tweede prijs en Gigi L ‘amorose Pera ging er met de eerste prijs vandoor. We hoopten allemaal op een prachtige speech in het Italiaans, maar vanwege keelproblemen van Gigi kon dat niet doorgaan.
Ten slotte moet ik natuurlijk nog wel even vermelden dat het herenteam van de Koggen 1 kampioen is geworden in hun poule. Van deze kant wil ik Frank Braas, Ton Hertog, Hein Dekker, Piet den Dulk, Peter Seinen, Bob Gerritsen, Jan Kaandorp en supersub Cor Vreeker dan ook van harte feliciteren.

Guus