Het leek mij eens leuk om te onderzoeken hoe snel je een rondje golf moet volbrengen om energieneutraal te golfen. Iedereen begrijpt wel dat je tijdens een rondje golf wat energie verbruikt en dat je deze na afloop weer aanvult door het nuttigen van een aantal consumpties.
Wat een ieder na het golfen naar binnen werkt is voor elk verschillend maar laten we eens uitgaan van een flight van vier waarbij iedereen na afloop een rondje geeft. Stel dat een golfer begint met een cappuccino (met suiker), daarna nog drie skuumkoppe naar binnen werkt en tussendoor ook nog twee bitterballen wegwerkt (er is er een jarig, hoera hoera). De hoeveelheid energie die naar binnen wordt gewerkt is gemakkelijk op internet te vinden (cappuccino: 39 kcal, suikerklontje: 20 kcal, skuumkoppe: 171 kcal en bitterbal: 50 kcal). In totaal werkt onze golfer dan na afloop 672 kcal naar binnen.
Onderweg verbruikt de golfer natuurlijk ook wat calorieën en dat is afhankelijk van het gewicht en de tijd die de golfer er over doet. In formule is dat: gewicht * 3,2 * 0,0175 * tijd. Stel dat onze golfer zo’n 90 kg weegt, dan kunnen we de formule vereenvoudigen tot 5,04 * tijd.
Wil onze golfer nu energieneutraal lopen, dan moet deze formule gelijk zijn aan de eerder uitgerekende 672 kcal (5,04 * tijd = 672). Dit levert een tijd op van 133 minuten, dus 2 uur en 13 minuten, eigenlijk net zo’n beetje de tijd die er voor staat.
Uit deze formule is ook af te leiden dat golfers die na afloop iets minder nuttigen sneller hun ronde moeten lopen en dat golfers die na afloop juist wat meer nuttigen iets langer over hun ronde mogen doen.
Ik was eigenlijk van plan om te kijken of de winnaar energieneutraal gegolfd had, maar omdat ik later op de avond nog moet ladderen tegen Erlo ben ik wat eerder afgetaaid (de laatste flight sloeg net af op hole 7 en dat duurde mij te lang). Op het moment van vertrek had Nico R. de longest drive op zijn naam staan (30 cm voorbij mijn drive, van je vrienden moet je het hebben), maar er kwamen nog wel wat kanshebbers in actie.
Ik neem aan dat ik nog wel te horen krijg naar wie de bijzondere verrichtingen zijn gegaan, de rest kan ik vanavond wel opzoeken in Golfgenius.

Nog even iets anders, ik zat vandaag in een flight met Tom B. Tom is na 19 bestralingen en 4 hormoonbehandelingen weer helemaal genezen verklaard. SUPER. Vanuit de club wordt er meestal een bloemetje gestuurd naar een ziek lid, maar eigenlijk zou hij nu ook wel een bloemetje mogen ontvangen (of een lekkere taart).

Update: Inmiddels staat de uitslag online en kunnen we wederom Ton S. feliciteren met de overwinning. Eigenlijk is Ton de gedroomde winnaar van de dag, Ton zat immers in het bestuur van “Koggenland Energie Neutraal”. Ik weet niet of hij na zijn verhuizing naar Hoorn nog lid is, maar Ton kennende zal hij vandaag vast wel energieneutraal gelopen hebben. Tweede werd vandaag Jan V. en de derde prijs ging naar Siem L. Birdies werden er zo te zien vandaag niet geslagen en dat is misschien maar goed ook. De welbekende vogeltjes van makelaardij Sneek worden vervangen door een Callaway “warbird” balletje gesponsord door de Cv100 en ik weet niet of die al voorradig zijn.
Verder had wedstrijdleider Ton H. op hole 8 een drive van 192 meter, meer dan genoeg voor de longest drive (jammer Nico).

Guus