Scheepsrecht. Nadat ik vandaag voor de derde keer op rij de door Koeman Berkhout gesponsorde winterwedstrijd naar mij toe wist te trekken moest ik natuurlijk aan dat gezegde denken. Eerlijk gezegd wist ik niet precies wat het betekende, maar in zo’n geval is het internet natuurlijk je beste vriend. Na zorgvuldig onderzoek blijkt dat ik de term eigenlijk helemaal verkeerd gebruik. Eigenlijk geef je er mee aan dat als iets twee keer niet gelukt is, het de derde keer vast wel lukt. Het schijnt dat de uitdrukking is ontstaan vanwege de bijzondere status van het getal drie. Drie heeft altijd een grote symbolische waarde gehad vanwege de Heilige Drie-eenheid: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest (amen). Ook op zee speelde het getal drie een grote rol, maar toch is de exacte herkomst van dit gezegde niet bekend. Sommigen zeggen dat het komt omdat de schipper verplicht was drie maaltijden aan de bemanning te geven. Een ander is van mening dat afkomstig is van het feit dat iemand die zich misdroeg tijdens het schaften gestraft werd met drie slagen van de gortspaan. De meest plausibele verklaring is echter nog dat iets te maken heeft met het feit dat een gestorven zeeman met een “een, twee, drie, in godsnaam” overboord werd gezet.
Dat “een, twee, drie, in godsnaam” was denk ik ook af en toe het adagium van flightgenoot Co S. Co is de laatste tijd wat vaker op de golfbaan te vinden omdat hij hoopt door wat regelmatiger te spelen, zijn handicap weer op zijn oude niveau te krijgen. Vandaag lukte dat nog niet echt, maar we weten nu: driemaal is scheepsrecht, nog even geduld. Co is trouwens een opmerkelijke golfer, zo putt hij met slechts één hand (zijn rechter) en heeft hij zijn eigen graspol mee voor de afslag. Het was nog even de vraag of je bij het plaatsen ook gebruik mag maken van een graspol. Opteeën mag natuurlijk niet, maar mag je de bal wel op een (zelf meegebrachte) graspol leggen (hoe zit dat handicapcommissie)?
Spelen met Co was voor mij ook even een flashback in de tijd. Toen ik hier net kwam golfen had je op de dondermiddag altijd de door Co gesponsorde bal gehakt. Degene die laatste geworden was in de wedstrijd kreeg, om het leed wat te verzachten, altijd een balletje gehakt voor de geleverde prestatie. Eigenlijk zouden we dit weer moeten invoeren bij de wedstrijden, ik mis het wel een beetje.
Ik denk dat ik eigenlijk wat te veel afdwaal, laten we het maar over de wedstrijd van vandaag hebben. De eerste plaats was dus voor ondergetekende met 21 punten. Tweede werd Gerard M. met 20 punten en de derde plaats was voor Piet den D. met 19 punten. Piet ging net als Gerard met twee balletjes naar huis omdat hij ook nog de neary wist te slaan op hole 5. De tweede neary stond vandaag op hole 2 en werd gewonnen door Jos van de W.
De enige die vandaag een vogeltje mee naar huis mocht nemen was Sam S. Niet dat hij een birdie had geslagen, maar omdat niemand daar in geslaagd was kon hij zijn vogeltjes weer mee naar huis nemen.

Guus