Vandaag werd de een na laatste wedstrijd van de Zichtbouw herencompetitie gespeeld en ondanks het feit dat het weer erg meeviel werd er matig gescoord (meer dan de helft van de spelers haalden de dubbele cijfers niet). Wedstrijdleider Cees S. had daar een simpele verklaring voor “de spelers die vals spelen waren er vandaag niet” maar volgens winnaar Jos J. kwam dat vooral door de toestand van de baan. Jos wist ons te vertellen dat het gras op de baan eigenlijk te dik is, de bal verdwijnt in het gras terwijl het eigenlijk erop zou moeten blijven liggen. Ik ben geen expert en denk misschien wat te simpel, maar is het gras dan niet gewoon te lang?
Ik weet niet of jullie wel eens naar het golfkanaal op Ziggo kijken, maar daar wordt bij de baaninformatie ook het soort gras gegeven dat gebruikt wordt, belangrijk is het blijkbaar wel. Ik weet niet wat ze in Spierdijk gebruiken, maar er komt nog best wat bij kijken. Zo heb je voor de fairway een gras nodig dat traag groeit en een goede droogtolerante heeft (de fairways worden immers niet beregend). Verder dient het gras onder stress (droogte, vorst) vitaal en op kleur blijven. Voor de fairway wordt dan ook meestal gebruikt gemaakt van een mengsel van roodzwenk- en veldbeemdgras, welke eventueel aangevuld wordt met Engels raaigras of struisgras. Door een beetje te spelen met de verhouding van de verschillende grassen krijgt elke baan dus zijn eigen kenmerk en bespeelbaarheid. Dat je de ene baan misschien wat gemakkelijker vindt te bespelen dan een andere baan spreekt dan voor zich en het is eigenlijk alleen maar mooi dat niet elke baan hetzelfde aanvoelt.
Maar genoeg over de baan, laten we het hebben over de bespelers ervan. Eerste werd vandaag dus Jos J. met een score van 17 punten. Tweede werd Johan V. met 16 punten en derde werd Cees H. met 15 punten. Ondanks dat er tijdens de prijsuitreiking net een vrachtwagen birdies gelost werd, werden die vandaag door niemand geslagen.
Volgende week alweer de laatste wedstrijd, laten we er voor zorgen dat we er allemaal zijn.

Guus