Toen ik vandaag op de green van hole 6 even moest wachten keek ik vertederd naar een pulletje dat samen met zijn moeder in de vijver aan het zwemmen was. Opeens dook het eendje onder water, kwam nog een keer boven, maar verdween daarna voorgoed onder water. Het deed mij meer dan moeder eend, want die ging rustig haar eigen gang. Dit voorval deed me wel denken aan de vogeltelling die jaarlijks op een aantal golfbanen wordt uitgevoerd. Al jaren is de golfbaan van Texel koploper met dit jaar maar liefst 77 verschillende vogelsoorten. Op zich is de goede score van Texel geen verrassing, Texel is een waar paradijs voor vogels, het Waddeneiland is voor veel vogels een ideale plek om een tussenstop te maken of te broeden. Wat dat betreft kunnen wij ons denk ik beter vergelijken met de golfbaan van Dirkshorn. Deze golfbaan was dit jaar een van de snelste stijgers: in 2022 werden er 38 verschillende vogelsoorten gespot en dit jaar maar liefst 49 (een stijging van 11). Op zo’n goedverzorgde baan als die van Spierdijk moeten we de score van Dirkshorn natuurlijk kunnen verbeteren, maar dan moeten we daar wel mee aan de slag. Tijdens de wedstrijd van vandaag lette ik speciaal op de verschillende vogels en de 49 is nog wel heel ver weg. Ik mag denk ik blij zijn als ik tot de tien kom, maar ik ben dan ook niet echt een vogelkenner en kan al die eendensoorten niet uit elkaar houden. Om meer vogelsoorten naar de baan te krijgen kan de golfbaan het voor hen natuurlijk aantrekkelijker maken (misschien wat meer moerasachtige plekken), maar wij als golfer kunnen er natuurlijk ook wat aan doen. Ten eerste moeten we stoppen met het slaan van birdies en we moeten dat ook niet meer stimuleren door een balletje uit te reiken voor elke birdie die geslagen wordt. Ik zou het zelfs willen omdraaien. Elk balletje waarmee een birdie wordt geslagen moet worden ingeleverd bij de wedstrijdleiding. Deze bewaart de balletjes waarna ze één keer per jaar verkocht worden, het geld dat dit oplevert wordt overgemaakt naar de vogelbescherming. Als de club van 100 graag een balletje wil blijven sponsoren dan zou ik een balletje willen geven aan die speler die bewust zijn bal onbespeelbaar verklaart (en dus een strafslag neemt) om een vogel of vogelnest te ontwijken.
De deelnemers van vandaag gaven trouwens het goede voorbeeld door gewoon geen birdies te slaan. En dat je voor een goede score ook helemaal geen birdies nodig hebt liet Cor Vreeker vandaag zien. Cor kwam zonder birdies tot 23 punten en werd daarmee de verdiende dagwinnaar. Ook Jan Vallenduuk had een prima dag, zonder birdies kwam hij nog tot 22 stableford punten. Ik weet niet of het al vaker is voorgekomen maar de computer kon geen onderscheid maken tussen de nummers 3 en 4. Cees Siekerman en Piet den Dulk hadden dezelfde score en dan kijkt de computer naar de laatste zes holes, daarna naar de laatste drie holes en als ze dan nog gelijk zijn ook nog naar de laatste holes. En je gelooft het niet, elke keer hadden de heren precies dezelfde score. Wedstrijdleider Ton Hertog kon dan ook niets anders doen dan beide heren een balletje te geven voor de derde plaats.
Verder waren er natuurlijk weer biertjes te verdienen met een bijzondere verrichting. Vandaag waren dat een neary op hole 2 en hole 5. De neary op hole 2 werd geslagen door Bob Geritsen en daar waren vooral Jos van de Werf en Kees Duijn heel blij mee. Bob houdt niet zo van bier en gaf zijn gewonnen prijs sportief aan beide heren. Misschien is het een idee om af en toe ook eens wat anders dan een paar flesjes bier als prijs te doen. Bob zou het wel weten, wat is er nou mooier dan een anderhalve liter fles Rivella als prijs? De andere biertjes werden aan Siem Laan uitgedeeld voor zijn neary op hole 5. Hoewel Siem vooral een wijndrinker is (de laatste tijd vooral het merk “19 crimes”) gingen de biertjes wel mee naar huis. Met dit weer gaat een biertje er ook wat gemakkelijker in dan een rood wijntje.

Guus

p.s. Jos van de Werf ontving van wedstrijdleider Ton Hertog nog een mooi tube “self tan” om zijn “gebroken” witte benen wat bij te kleuren. Gelukkig was het een familie verpakking en kunnen we er volgende week allemaal wel van profiteren.