Voor sommige spelers is het altijd weer verrassend om hun nieuwe handicap te vernemen. Soms lopen ze een goede ronde en stijgen ze toch een beetje met hun handicap. Ik hoop het iets te verduidelijken aan de hand van mijn eigen scores. In de tabel hiernaast (gehaald van golf.nl) zie je de resultaten van mijn laatste 20 wedstrijden en dik gedrukt zijn de 8 wedstrijden weergegeven die meetellen voor de berekening van mijn handicap.
Morgen doe ik mee met de herenmiddag en vervalt dus de oudste van die 20 wedstrijden. Die wedstrijd speelde ik vorig jaar op 23 juli en leverde mij een dagscore van 21,8 punten op. Deze score telt mee voor de berekening van mijn handicap en omdat die morgen wegvalt moet ik dus een dagscore hebben van 21.8 punten of lager om mijn handicap te verbeteren. Bij een dagscore boven de 21.8 punten zal mijn handicap gaan stijgen.
Bij mijn volgende wedstrijd geldt een andere situatie. De score van de oudste wedstrijd is dan 29.3 en die score telt niet mee voor de berekening van mijn handicap. Dat betekent dat na die wedstrijd mijn handicap nooit hoger kan uitvallen. Bij een slechte score blijven de 8 wedstrijden die meetellen voor het bepalen van mijn handicap dezelfde. Bij een goede score gaat die score lekker meetellen in de berekening. Die dag zal mij handicap dus hetzelfde blijven of verlagen (beter worden). Mooi uitgangspunt voor een lekker potje golf.

Guus