Ballen vissen tijdens wedstrijden wordt als storend ervaren en wekt onnodige irritatie op. Natuurlijk is het toegestaan om binnen de 3 minuten dat je naar een bal mag zoeken je bal uit het water mag halen als je deze ziet (of denkt te zien) liggen. Echter beperk dit tot eenmalig en drop vervolgens. Ga niet de hele waterkant afspeuren, dit kan namelijk gevolgen hebben. (zie onderstaand)

Beste Robert Hage (R&H NGF),

Vraag aan de NGF: Wat is hier de procedure (zie vraag)

Vraag van een clublid:

Heren, de reden waarover ik u lastig val is dat ik een vraag heb over het toepassen van regel 5.6 uit het boekje te weten: Onnodig oponthoud van het spel.

Ik zal het toelichten:
Het valt mij op dat er ook tijdens wedstrijden regelmatig naar ballen “gevist” wordt. Met slaat een bal in het water, de waterkant wordt afgespeurd  en vervolgens wordt naar deze bal gevist indien met iets wits in het water ziet liggen. Vaak is het niet de gespeelde bal en vist men door indien er nog iets wits in de buurt te bekennen is. Dat kan zich een aantal malen op die plek herhalen. Heel vervelend en je wordt als medespeler uit je spel gehaald. Althans zo ervaar ik dat. Van een vlot speeltempo is geen enkele sprake. Dat kan zich tijdens een wedstrijd meerdere keren binnen een flight herhalen.

Naar mijn mening is hier sprake van onnodig oponthoud. Je kan ook direct een nieuwe bal in het spel brengen en doorspelen. Ik ben van plan in zo’n geval een strafslag toe te kennen. Zelfs bij herhaling dan 2 strafslagen en bij 3x volgt zelfs een DQ. Dat zijn zware sancties maar regel 5.6 is er niet voor niets.

Geachte Regelcommissie:  Kan ik in zo’n geval als marker een strafslag toekennen? Wellicht 2 of zelfs een DQ?

 Ik hoor graag uw mening.

groet,
Jos van der werf
Hcp commissie
Golfclub De Koggen

Antwoord NGF:

Beste Jos,

Dank voor je mail. Een interessante vraag.
Vraag is of de gedragingen van de speler als een andere goede reden in de zin van Regel 5.6 a kunnen worden aangemerkt. Interpretatie 5-6a/1 geeft hiervan als voorbeeld kort stoppen (enkele minuten) bij het clubhuis om eten en drinken te halen. Geen goede reden is volgens deze interpretatie doorgaan met zoeken naar een verloren bal nadat de zoektijd van 3 minuten is verstreken. Dit laatste lijkt op het door u beschreven gedrag van vissen naar een bal.

De straf voor onnodig oponthoud is inderdaad een strafslag. In het algemeen zal ik de medespeler de eerste keer waarschuwen dat zijn /haar gedrag het spel onnodig ophoud en dit bij een volgende keer een strafslag oplevert. Nog beter is om richtlijnen voor vlot speeltempo in de vorm van een plaatselijke regel op te stellen en een artikel hieraan te besteden en de gevolgen van het door u genoemde vissen naar ballen in een stukje op de website uit te leggen. Daarnaast kan de wedstrijdcommissie bij het ophalen van de scorekaart elke speler nog eens het belang van vlot speeltempo benadrukken en als voorbeeld aangeven dat het zoeken naar je bal niet langer dan 3 minuten mag duren  (en niet onnodig vissen naar ballen).

Kunt je hiermee verder?

Met vriendelijke groet,

Robert Hage
Handicap, Regels & Course Rating NGF

5.6a     Onnodig oponthoud van het spel

Een speler mag het spel niet onnodig ophouden tijdens het spelen van een hole of tussen twee holes.

Een kort oponthoud kan worden toegestaan voor bepaalde redenen, zoals:

  • Wanneer de speler hulp wil hebben van een referee of de Commissie.
  • Wanneer een speler geblesseerd raakt of ziek wordt.
  • Wanneer er een andere goede reden is.

Straf voor overtreding van regel 5.6a:

  • Straf voor de eerste overtreding: één strafslag.
  • Straf voor de tweede overtreding: algemene straf. (2 strafslagen)
  • Straf voor de derde overtreding: diskwalificatie.

Als de speler het spel onnodig ophoudt tussen twee holes dan geldt de straf op de volgende hole.