width=Het begon allemaal als een gekkigheidje. Op 15 augustus 2009. Maar nu al is datzelfde gekkigheidje uitgegroeid tot een waar evenement. Stonden er drie jaar geleden vier vrienden op Golfbaan Spierdijk ietwat ginnegappend aan de start van de ‘Bake for Life Golfmarathon’, nu op zaterdag 18 augustus zijn dat er ruim dertig. Dertig golfers die op die schitterende baan in de Wogmeer al om half zeven ’s ochtends aan hun eerste hole beginnen om hun marathon twaalf uur later te beëindigen met de zesenveertigste!

Inderdaad 46 holes! Vijf rondes van 9 (zo’n 15 kilometer lopen) en eentje toe. Een enorme opgave, en dat allemaal voor het goede doel: ‘Bake for Life’. De in West-Friesland gewortelde stichting die in Oeganda en Ghana bakkerijen bouwt waarin de minder bedeelde en gehandicapte mens kan werken aan een betere toekomst. Een geweldig succes. Ook al omdat de marathon dankzij inschrijfgelden en sponsors vorig jaar niet minder dan 37.000 euro opleverde.

Nico Blaauw, een van de initiatiefnemers: ‘Een ongelooflijk bedrag natuurlijk en je moet altijd maar weer afwachten of we daar ooit nog overheen komen. Maar ook dit jaar gaan we er voor. En mocht het geen record bedrag worden, dan wordt het in elk geval een aanzienlijk bedrag.’

De kans is inderdaad zeer groot, want ook nu is de belangstelling enorm. De inschrijving moest ondanks het toch pittige en minimale inschrijfgeld (300 euro) al snel worden gesloten; de sponsoren die premies kunnen zetten op bijvoorbeeld een birdie, een eagle, een hole-in-one of het beste rondje, stromen nog steeds toe.

Tot groot genoegen vooral van de Little Sisters of Saint Francis die in Afrika de leiding hebben in de al gebouwde bakkerijen en begin dit jaar trots konden melden dat ze met het uitventen van kadetjes en broden nu zoveel verdienen dat ze in het hart van Oeganda, aan de rand van het Lake Victoria alweer een nieuwe bakkerij gaan bouwen. Marleen Pater van de stichting ‘Bake for Life’ trots: ‘Het ontwerp ligt al op de tekentafel. Mede dankzij de opbrengst van de golfmarathon. Als de bakkerij klaar is, gaat een van onze bakkers er instructie geven waarna de zusters het samen met de Oegandezen overnemen. Het is echt fantastisch om te zien. Hoe de mensen daar binnen de kortste tijd in hun kleioven de prachtigste broden bakken waarmee ze dan weer kunnen bouwen aan een mooie toekomst.’

De organisatoren van de Golfmarathon verwachten ook dit jaar weer veel publiek. Mede omdat het evenement vanaf 16.00 uur wordt opgevrolijkt met een Oegandese dansgroep. En wie wil kennismaken met echte Oegandese hapjes, kan z’n hart eveneens ophalen. Daarnaast organiseert Golfbaan Spierdijk in samenwerking met Qualitygolf een aantal golfactiviteiten, waaronder demonstraties van de aan de baan verbonden golfleraren en put-wedstrijden. Tussen de drivingrangeballen zijn ‘gouden’ exemplaren verstopt. De vinders krijgen een prijs.

Meer informatie? Raadpleeg: www.bakeforlife.nl

Hier het fotoverslag van vorig jaar: