andre-golfcarandretessel2012-756x1024

Afgelopen dinsdagmorgen om 08:08 is André Tessel vredig ingeslapen. André Tessel was al geruime tijd ziek. Hij leed aan de ziekte ALS. Dit is een spierziekte waarbij langzamerhand alle spierfuncties uitvallen. Bewonderenswaardig aan André is dat hij ondanks de ups en downs die je door deze ziekte meemaakt, hij de achteruitgang accepteerde, probeerde zijn dingen die hij nog wel kon te doen, en het mooiste is dat hij altijd zijn humor heeft behouden. Uiteindelijk is het toch een ongelijke strijd. André voelde zich een gevangene in zijn eigen lichaam. Wat André wel kon en heeft gedaan, is de regie van zijn leven in eigen hand houden en hij heeft zelf zijn moment gekozen om de strijd te staken en op een waardige manier uit het leven te stappen.

Gisteren is er voor André een mooie kerkdienst en begrafenis gehouden waarbij er veel mooie en pakkende woorden zijn gesproken. Hier sprak veel bewondering en waardering uit voor André als persoon, zowel voor als tijdens zijn ziekte. Wat ook heel mooi is, is dat André zijn eigen in memoriam heeft geschreven, hij alle muziek, teksten en invulling aan de kerkdienst, begrafenis en bijeenkomst na afloop zelf heeft uitgezocht en geregeld. Typisch  André, hij wilde dat iedereen na afloop van de begrafenis meeging, naar ’t Koetje om een borrel te drinken op het leven!

André was lid van het eerste uur en een fervent golfer. Hij zat in het eerste bestuur van GC De Koggen als voorzitter wedstrijdcommissie. In zijn functie als wedstrijdleider heeft hij ons geregeld getrakteerd op vele grappige funwedstrijden. Een voorbeeld hiervan is de slotwedstrijd 2012,  Koude slotdag bij een ‘warme club’, waar voor het eerst een 10e hole met een grote waterpartij werd bedacht. Toen GC De Koggen voor het eerst een heren senioren team ging inschrijven, was André meteen enthousiast om hieraan deel te nemen. Ook heeft André tot het laatst aan toe de prijsuitreiking op de slotdag van het seizoen gedaan. De laatste keer was de eerste keer in ons nieuwe clubhuis. Gelukkig dat hij dit nog heeft kunnen doen. Nog 2 vermeldingswaardige zaken m.b.t. André en golf: 1. André had altijd 1 linkshandige club in zijn tas voor situaties die daarom vroegen, 2. André was iemand die het belangrijk vond om op techniek te spelen.

Natuurlijk heeft André, niets menselijks is hem vreemd, ook een aantal mindere kanten. Hij kwam geregeld te laat, niet alleen op de golfbaan, en stelde zaken uit die hij niet leuk vond. Maar zijn warme persoonlijkheid, zijn aanstekelijke lach, zijn wijsheden en humor zijn zaken die ons zullen bijblijven. Vooral dat laatste. Vorige week donderdag ben ik afscheid gaan nemen van André. Na een aantal uren heb ik hem gevraagd of het niet te vermoeiend werd, waarop hij antwoordde: ” Nee hoor, ik kan straks lang genoeg uitrusten”.

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en alle andere naaste familieleden en vrienden veel sterkte toe in de komende tijd.

Namens het bestuur,

Johan Kramer.